Van startbekwaam naar basisbekwaam (20 registeruren)

 

Doelgroep

Leerkrachten met 0 tot 3 jaar werkervaring in het basisonderwijs

Inhoud training

Je hebt je diploma gehaald en kunt aan de slag als leerkracht. Je start met je eigen groep of bent wellicht al een tijdje aan het werk in je eigen groep. Een heerlijk gevoel en tegelijkertijd komen er veel nieuwe dingen op je af. Een relatie opbouwen met je groep, je eigen planning maken, gesprekken met ouders, klassenmanagement, samenwerken met collega’s en ga zo maar door. Dan is het heel fijn om je samen met andere startende leerkrachten te verdiepen in een aantal onderwerpen die je zoal tegenkomt. Een combinatie van kennis opdoen en ruimte om ervaringen en ideeën met elkaar uit te wisselen. Daarom bestaat deze training uit vijf workshops speciaal voor jou in je ontwikkeling van startbekwaam naar basisbekwaam. Door het gebruik van actieve werkvormen is er ook ruimte en aandacht voor het leren kennen van andere startende leerkrachten en het uitwisselen van ervaringen. Zo leren we met en van elkaar! Voor een goede start!

Workshop 1: Bevorderen van het pedagogisch klimaat

Het welbevinden van een leerling in een klas is belangrijk voor zijn ontwikkeling. We willen allemaal dat kinderen zich veilig voelen in de groep, met respect met elkaar omgaan en met plezier naar school gaan. Oftewel, we vinden een goed pedagogisch klimaat heel belangrijk. Als leerkracht heb je het meest invloed op het pedagogische klimaat in je groep. Jij maakt het verschil! Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Wat is er belangrijk en hoe maak je dat concreet?

In deze workshop komt aan bod:

 • belangrijke factoren voor een goed pedagogisch klimaat;
 • welke houding vraagt dit van jou als leerkracht?
 • de verschillende fasen in groepsvorming;
 • concrete ideeën en ervaringen om het pedagogisch klimaat in je groep te bevorderen.

Workshop 2: Klassenmanagement

Hoe organiseer jij het onderwijs in jouw groep, zodat leerlingen optimaal kunnen leren en werken? Hoe creëer je een positief werkklimaat waarin iedere leerling voldoende aandacht en tijd krijgt om te leren? Uit onderzoek is gebleken dat goed klassenmanagement betere leerresultaten geeft. En daarnaast is het ook voor jezelf prettig om te werken vanuit een goed klimaat in je groep. Waarbij je problemen voorkomt en je tijd en aandacht efficiënt in kunt zetten. Zodat je als leerkracht een veilige omgeving schept, waarin leerlingen actief, betrokken en succesvol leren en ontwikkelen.

In deze workshop gaan we kijken naar belangrijke zaken voor een goed klassenmanagement. In deze workshop komt aan bod:

 • inrichting en visualisaties in je klas;
 • aandachtregulering;
 • efficiënt gebruiken van je tijd;
 • benodigde vaardigheden van jou als leerkracht;
 • concrete ideeën en ervaringen om te gebruiken bij goed klassenmanagement.

Workshop 3: Plannen en organiseren van eigen werk

Ken je dat wel? De waan van de dag? Een collega die even iets komt overleggen, een stapel nakijkwerk, een praatje bij het kopieerapparaat en als je naar huis gaat, heb je niet gedaan wat je eigenlijk had willen doen. Hoe plan en organiseer je je eigen werk als leerkracht? In deze workshop kijken we naar het plannen en organiseren van je eigen werk. Waar hou je je allemaal mee bezig en waar wil je je graag mee bezig houden? In deze workshop komt aan bod:

 • waar besteed jij je tijd aan en wat wil je anders;
 • werken met je doel voor ogen en stellen van prioriteiten;
 • voordelen van het werken met een planning;
 • timemanagementmatrix van Covey;
 • praktisch uitwisselen van manieren om je eigen werk te plannen en te organiseren.

Workshop 4: Oudercontacten

Een positief contact tussen leerkracht en ouders steunt een kind in zijn ontwikkeling. Een goede samenwerking is belangrijk, waarbij ieder in een eigen rol, verantwoordelijkheid neemt voor de ontwikkeling van het kind. Hoe kun je dit het beste vormgeven en welke vaardigheden vraagt dit van jou als leerkracht?

In deze workshop komt aan bod:

 • oudercontacten; formeel en informeel;
 • wat is je doel en wat is het gezamenlijke doel;
 • waarnemen; ieder op zijn eigen wijze;
 • vragen stellen en luisteren vanuit een open en onderzoekende houding;
 • belangrijke elementen voor een goed oudergesprek.

Workshop 5: Handelingsgericht werken

Ieder kind is anders! En dat maakt werken in het onderwijs zo leuk! Handelingsgericht werken gaat over omgaan met verschillen. Om zo de kwaliteit van het onderwijs en begeleiding voor alle leerlingen te verbeteren. Hoe kun je handelingsgericht werken? En hoe ziet dat er concreet uit?

In deze workshop komt aan bod:

 • uitgangspunten handelingsgericht werken;
 • werken vanuit onderwijsbehoeften;
 • de HGW-cyclus in vier fasen;
 • werken met plannen; handelingsplan, groepsplan;
 • uitwisselen van ideeën om HGW concreet vorm te geven in je onderwijs.

Werkwijze

Persoonlijk en praktisch. De casuïstiek baseren we op voor jou herkenbare situaties. Vandaar dat je ter voorbereiding een intakeformulier ontvangt. Verder zijn de werkvormen zo gekozen dat je de geoefende vaardigheden als het ware de eerstvolgende werkdag al in de praktijk kunt brengen. De praktische toepasbaarheid wisselen we af met theoretische kadering. Naast de praktijkgerichtheid van de cursussen vinden we het van belang een veilige en vertrouwde sfeer te creëren. Wij hebben ervaren dat persoonlijke groei en ontwikkeling op deze wijze optimaal tot stand gebracht worden. Verder mag je van ons verwachten: betrokkenheid, expertise, humor, uitdaging, keuzevrijheid, interactie, flexibiliteit en een respectvolle benadering.

Locatie en data

De training kan in overleg plaatsvinden als incompany traject op een door de opdrachtgever bepaalde locatie of op onze locatie aan Groot Wezenland 13 te Zwolle. De data voor het incompany traject stemmen we met de opdrachtgever af. Bel of mail ons voor meer informatie of contact.

Kosten

 • Incompany: training van 5 workshops: €3750,00 per groep
  Er is geen sprake van bijkomende kosten voor naslagmateriaal.
  De opdrachtgever draagt zorg voor de locatie. De mogelijkheid is aanwezig om onze locatie te benutten. De bijkomende kosten hiervoor bedragen inclusief koffie en thee € 15,00 per persoon per workshop.
 • Open inschrijving: training van 5 workshops: € 725,00 per persoon
  Er is geen sprake van bijkomende kosten voor naslagmateriaal.
  Inclusief locatiekosten, koffie en thee.

Groepsgrootte

Minimale groepsgrootte: 4 personen
Maximale groepsgrootte: 8 personen

Studiebelasting

29 uur te verdelen in:
12 uur voor het deelnemen aan de workshops
5 uur zelfstudie